HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Το WordPress γιορτάζει τα 12α γενέθλιά του.

Ελάτε να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα μεγαλύτερα ορόσημα στην ιστορία δώδεκα ετών του WordPress.

Μέχρι στιγμής, η εξαιρετική ομάδα των βασικών συντελεστών έχει αποδείξει 26 σημαντικές ενημερώσεις του WordPress. Αυτές οι ενημερώσεις έχουν πάει το WordPress από ένα ταπεινό λογισμικό blogging  στο παγκόσμιο σούπερ σταρ CMS που είναι σήμερα.

Κάθε ενημέρωση έχει συμβάλει σε αυτό, αλλά σήμερα έχω επιλέξει δέκα από τις πιο σημαντικές. Αν θέλετε να δείτε μια χρονολογική σειρά του ιστορικού του WordPress, διαβάστε παρακάτω! Θα σας δείξω πότε προστέθηκαν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα.

Το WordPress γεννιέται έκδοση 0.7-27 Μαΐου 2003
WordPress 0.7

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Μαΐου 2003.

Το WordPress γεννήθηκε από τις στάχτες του λογισμικού b2 / cafelog blogging. Με το b2 να διακόπτεται, ένας 19χρονος πρωτοετής εισήχθη με την πρόθεση να δημιουργήσει ένα πυρήνα λογισμικού που τελικά θα γίνει το WordPress.

Το όνομά του: Matt Mullenweg.

Δεν δημιούργησε όμως το WordPress μόνος του. Ο Matt συνεργάστηκε με τον Mike Little για να δημιουργήσει την πρώτη έκδοση του WordPress, έκδοση 0.7.

Σε σύγκριση με το σημερινό WordPress, η έκδοση 0.7 χαρακτηριζόταν από απουσία βασικής αισθητικής και περιορισμένη λειτουργικότητα – δηλαδή σαν ένα εκατομμύριο μίλια μακριά από την τρέχουσα έκδοση, 4.2. Ωστόσο, δώδεκα χρόνια πριν, η μέγιστη απλότητα ήταν η κορυφή στην ημερήσια διάταξη.

Παρόλο που το UI στο παραπάνω screenshot φαίνεται πολύ βασικό, η διεπαφή WordPress 0.7 ήταν στην πραγματικότητα μια σημαντική αναθεώρηση της υπάρχουσας διεπαφής b2.

Ο γνωστός διαχειριστής που χρησιμοποιούμε σήμερα τότε απλώς δεν υπήρχε. Μεγάλο μέρος της λειτουργικότητας που θεωρούμε δεδομένο, λείπει επίσης και δεν θα μπορούσατε ούτε  προεπισκοπήσεις να δείτε.

Όσο πιο περιορισμένη ήταν αυτή η πρώτη έκδοση, είχε ακόμα μερικά ωραία κόλπα κάτω από το μανίκι της. Χειροκίνητα αποσπάσματα ήταν ίσως το πιο cool χαρακτηριστικό, επιτρέποντάς να σχεδιάσετε μια περίληψη των δημοσιεύσεών σας για τις ροές RSS.

Τα θεμέλια για μια εύχρηστη πλατφόρμα blogging τοποθετήθηκαν, ωστόσο, το WordPress 0.7 περιλάμβανε έναν διαισθητικό επεξεργαστή κειμένου, ο οποίος επέτρεπε στους χρήστες να σχεδιάζουν και να δημοσιεύουν δημοσιεύσεις blog με ευκολία.

Βελτιωμένη εγκατάσταση και επιμέλεια σχολίων-Έκδοση 1.0-Ιανουάριος 3, 2004
WordPress 1.0

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Επτά μήνες αργότερα κυκλοφόρησε η πρώτη πλήρης έκδοση του WordPress.

Το WordPress 1.0 – ονομάζεται Davis μετά από τον Αμερικανό τζαζ μουσικό Miles Davis – ξεκίνησε μια μακρόχρονη παράδοση να τιμά τζαζ μουσικούς σε κάθε μεγάλη κυκλοφορία. Εκτός από κάποιες μικρές βελτιώσεις στην αισθητική (δείτε το παραπάνω screenshot).

Tο WordPress 1.0 πρόσθεσε κάποιες σημαντικές λειτουργίες. Αυτό περιελάμβανε σημαντικές βελτιώσεις στη διαδικασία εγκατάστασης, φιλικές δομές για τις μηχανές αναζήτησης και permalinks, καθώς και πολλές κατηγορίες ανά θέση.

Αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο νέο χαρακτηριστικό στο WordPress 1.0 ήταν ωστόσο τα σχόλια moderation-spam που ήταν μια ενόχληση ήδη από το 2004. Το σύστημα μέτρησης σχολίων ήταν εύκολο στη χρήση, επιτρέποντάς σας να εγκρίνετε / να απορρίπτεται εκατοντάδες σχόλια ταυτόχρονα.

Αρχιτεκτονική προσθήκης – έκδοση 1.2 – 22 Μαΐου 2004
WordPress 1.2

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Λίγο πριν από τα πρώτα γενέθλια του WordPress, κυκλοφόρησε το WordPress 1.2. Αυτή η ενημέρωση σημείωσε σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, εισάγοντας μερικά εκπληκτικά νέα χαρακτηριστικά.

Αν και ίσως να μην το συνειδητοποίησαν τότε, το 1.2 εισήγαγε ένα από τα πιο πρωτοποριακά χαρακτηριστικά WordPress όλων:

Την αρχιτεκτονική των plugin, η οποία εξακολουθεί να επικρατεί σήμερα.

Σήμερα ο κατάλογος του WordPress παραθέτει 38.000 plugins, ενώ οι συνδυασμένες λήψεις αγγίζουν το ένα δισεκατομμυρίου. Αυτά είναι καταπληκτικά στατιστικά στοιχεία. Τα θεμέλια για όλα αυτά βγήκαν στην έκδοση 1.2.

Πέρα από την αρχιτεκτονική plugin, το WordPress 1.2 εισήγαγε υπο-κατηγορίες, αυτόματη δημιουργία μικρογραφιών και βελτιωμένη ασφάλεια με κρυπτογραφημένους κωδικούς πρόσβασης.

Το WordPress 1.2 ήταν επίσης η πρώτη έκδοση του WordPress, που μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση των δημοσιεύσεών σας πριν αποθηκεύσετε την δημοσίευση. Αυτό ήταν πολύ πιο περιορισμένο από την τρέχουσα δυνατότητα προεπισκόπησης.

Θέματα, Σελίδες και Πίνακα ελέγχου WordPress-Έκδοση 1.5-Φεβρουάριος 17, 2005
WordPress 1.5

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Το Φεβρουάριο του 2005 κυκλοφόρησε η έκδοση WordPress 1.5, που ονομάστηκε Strayhorn μετά από τον πιανίστα Billy Strayhorn. Όταν κυκλοφόρησε η έκδοση 1.5 ήταν η πιο επικεντρωμένη στο αναβάθμιση χρήστη του WordPress. Ήταν επίσης μία από τις μεγαλύτερες, εισάγοντας τρία σημαντικά χαρακτηριστικά που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι δεν θα υπήρχαν σήμερα.

Από όλες τις νέες λειτουργίες που προστέθηκαν, ήταν το χαρακτηριστικό του προτύπου και της προσαρμογής ιστότοπου που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις. Παρόλο που αναφερόταν τότε ως πρότυπο, το WordPress 1.5 έδωσε στον κόσμο θέματα. Και για να το γιορτάσει, ένα νέο προεπιλεγμένο «πρότυπο», Kubrick, εγκαταστάθηκε ως πρότυπο.

Τα θέματα επέτρεψαν στους χρήστες να αναθεωρήσουν ριζικά τον σχεδιασμό και τη διάταξη του δικτυακού τους τόπου, εγκαθιστώντας ένα προ-κατασκευασμένο «εικαστικό». Αυτό επέτρεψε στους χρήστες του WordPress να κατασκευάζουν πανέμορφες ιστοσελίδες με ευκολία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πλατφόρμας.

Όπως και με τα plugins, η αρχιτεκτονική θεμάτων του WordPress έχει εξελιχθεί σε υπέρτατη δύναμη στα επόμενα δέκα χρόνια. Ο χώρος αποθήκευσης απαριθμεί σχεδόν 2.000 ελεύθερα θέματα και υπάρχουν και χιλιάδες επιπλέον διαθέσιμα.

Ας προχωρήσουμε στην επόμενη σημαντική λειτουργία: Σελίδες.

Πριν από την 1.5, το WordPress ήταν αποκλειστικά μια πλατφόρμα blogging. Θα μπορούσατε μόνο να δημοσιεύσετε αναρτήσεις στο ιστολόγιό σας. Η έκδοση 1.5 επέτρεψε να δημιουργήσετε ολόκληρη την ιστοσελίδα σας με το WordPress, εισάγοντας στατικές σελίδες.

Αυτό έκανε το WordPress μια ολοκληρωμένη λύση για δικτυακούς τόπους – ακόμα και για μη-προγραμματιστές – και διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην αυξανόμενη δημοτικότητα της πλατφόρμας. Το άλλο μείζον χαρακτηριστικό που παρουσιάστηκε στο 1.5 ήταν ο πίνακας εργαλείων του WordPress.

Ο πίνακας ελέγχου WordPress επέτρεψε στους χρήστες να βλέπουν όλες τις σημαντικές πληροφορίες τους σε ένα βολικό σημείο, αμέσως μετά τη σύνδεση.

AJAX, επεξεργασία WYSIWYG και ρόλους χρηστών-WordPress 2.0-31 Δεκεμβρίου 2005
WordPress 2.0

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Το WordPress έκλεισε το 2005 βγάζοντας στην κυκλοφορία  την επόμενη γενιά του WordPress: έκδοση 2.0.

Αυτή η τελευταία έκδοση παρουσίασε ένα ολοκαίνουργιο UI, με ένα νέο μπλε χρώμα που αντικαθιστά το κουρασμένο λευκό. Το πιο σημαντικό, στην 2.0 είναι ότι εισήγαγε το AJAX, καθιστώντας τα πιο συνηθισμένα καθήκοντα πιο αποτελεσματικά και βελτιώνοντας τις επιδόσεις του back-end.

Το WordPress 2.0 έκανε επίσης τα πρώτα βήματα προς τον επεξεργαστή εμπλουτισμένου κειμένου που χρησιμοποιούμε σήμερα, με την εισαγωγή ενός επεξεργαστή WYSIWYG. Αυτό έδωσε πολλές ευκολίες στην μορφοποίηση των αναρτήσεων του ιστολογίου σας.

Παρόλο που εισήχθησαν προεπισκοπήσεις στην έκδοση 1.2, το WordPress 2.0 έκανε ένα βήμα παραπέρα.

Σε έναν κόσμο μετά την έκδοση 2.0, οι χρήστες θα μπορούσαν να προβαίνουν σε προεπισκόπηση των δημοσιεύσεων στο front-end των ιστοτόπων τους,  που μοιάζουν με τη λειτουργία προεπισκόπησης που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Ένα άλλο σημαντικό, το WordPress 2.0 ήταν η πρώτη έκδοση που εισήγαγε τους ρόλους των χρηστών. Αυτή η νέα δυνατότητα σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε τα επίπεδα δικαιωμάτων για διαφορετικούς χρήστες του ιστότοπου.

Widgets-WordPress 2.2-Μάιος 16, 2007

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Με το WordPress να διαγράφει μια πορεία 4 ετών, το WordPress 2.2 εισήγαγε ένα άλλο βασικό στο WordPress: Τα widgets.

Αρχικά διαθέσιμο ως plugin, τα widgets του WordPress σας επέτρεψαν να προσαρμόσετε πλήρως τις πλευρικές και υποσέλιδες περιοχές του ιστότοπού σας.

Χρησιμοποιώντας τη διασύνδεση μεταφοράς και απόθεσης, μπορείτε να τοποθετήσετε και να αναπροσαρμόσετε εκ νέου τα διάφορα στοιχεία της σελίδας σας, για να βελτιώσετε το σχεδιασμό, το περιεχόμενο και τη πλοήγηση του ιστότοπού σας.

Το WordPress 2.2 εισήγαγε επίσης jQuery, πλήρη υποστήριξη Atom και άπειρες ροές σχολίων.

Ετικέτες-WordPress 2.3-Σεπτέμβριος 25, 2007

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

ΟΚ το WordPress 2.3 δεν εισήγαγε καμία πραγματικά πρωτοποριακή αντίληψη, αλλά εστίασε σε σημαντικά μικρότερα χαρακτηριστικά.

Η πιο αναγνωρίσιμη προσθήκη ήταν οι εγγενείς ετικέτες, που χρησιμοποιούνται σήμερα οι οποίες σε συνδυασμό με τις κατηγορίες, διευκόλυναν την οργάνωση του περιεχομένου σας.

Η έκδοση 2.3 έφερε επίσης την εισαγωγή ενημερώσεων. Το WordPress έλεγξε αν τα plugins σας ήταν ενημερωμένα συνδέοντας τον ιστότοπό σας με την υπηρεσία api.wordpress.org.

Άλλες 2,3 προσθήκες περιελάμβαναν κανονικές διευθύνσεις URL, κατάσταση αναμονής για αναρτήσεις και κουμπιά λειτουργιών στον επεξεργαστή WordPress.

Επανασχεδιασμένο UI και Quick-Install Plugins-WordPress 2.7-11 Δεκέμβριος 2008

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Με την πρώτη ματιά, η έκδοση 2.7 φαινόταν ελαφριά από την άποψη των νέων χαρακτηριστικών, αλλά αυτή η ενημέρωση επανέφερε την χρηστικότητα του WordPress και αποτέλεσε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.

Πιο συγκεκριμένα, όλο το WordPress UI έλαβε ένα ριζοσπαστικό νέο facelift. Αυτό περιλάμβανε ένα νέο μενού της πλαϊνής γραμμής, το οποίο προστέθηκε στα αριστερά της οθόνης (δείτε το παραπάνω screenshot). Στην πραγματικότητα, το σύγχρονο UI έχει τις ρίζες του στην έκδοση 2.7 – βλέπετε την ομοιότητα; Αλλά δεν ήταν μόνο η εμφάνιση του WordPress που βελτιώθηκε.

Το WordPress 2.7 εισήγαγε μια διασύνδεση drag-and-drop, επιτρέποντας στους χρήστες να αναδιατάξουν το ταμπλό τους και τον επεξεργαστή κειμένων – προστέθηκε επίσης ένα post feature.

Οι προγραμματιστές δεν έμειναν εκεί. Η αποτελεσματικότητα του διαχειριστή του WordPress βελτιώθηκε επίσης. Αυτό σήμαινε ότι οι οικείες εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν με λιγότερα κλικ, παίρνοντας έτσι λιγότερο χρόνο.

Εξίσου σημαντικό, το WordPress 2.7 κατέστησε εξαιρετικά εύκολη την εγκατάσταση plugin. Πριν από το 2.7, τα πρόσθετα έπρεπε να μεταφορτωθούν με το χέρι, να φορτωθούν και να εγκατασταθούν. Η έκδοση 2.7 πρόσθεσε ένα πρόγραμμα περιήγησης plugin στο back-end WordPress, επιτρέποντας στους χρήστες να εγκαταστήσουν plugins με μερικά μόνο κλικ.

Ήταν επίσης η πρώτη ενημέρωση για την υποστήριξη ενημερώσεων με ένα κλικ για τον πυρήνα WordPress, plugins και για τα θέματα.

Προσαρμοσμένοι τύποι μηνυμάτων και Taxonomies-WordPress 3.0-17 Ιουνίου 2010

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Τον Ιούνιο του 2010 σηματοδότησε την τρίτη γενιά του WordPress, με μια νέα πρωτοποριακή έκδοση: έκδοση 3.0 με το όνομα Thelonious.

Μετά από πέντε χρόνια υπηρεσίας, το προεπιλεγμένο θέμα Kubick αποσύρθηκε, με το νέο θέμα Twenty Ten ήρθε να πάρει τη θέση του. Η νέα προσαρμογή ήταν βασιλιάς στο WordPress 3.0, ξεκινώντας μια νέα γενιά uber-προσαρμόσιμων θεμάτων. Το WordPress 3.0 παρουσίασε προσαρμοσμένα υπόβαθρα, προσαρμοσμένες κεφαλίδες και προχωρημένα προσαρμοσμένα μενού.

Το πιο επαναστατικό νέο χαρακτηριστικό, ωστόσο, ήταν προσαρμοσμένοι τύποι ταχυδρομείων και ταξινομήσεις, οι οποίοι οδήγησαν σε μια νέα εποχή δυνατοτήτων. Για παράδειγμα, οι προσαρμοσμένοι τύποι μηνυμάτων καθιστούν δυνατή τη δημιουργία σελίδων προϊόντων, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό όλων των καλών plug-in ηλεκτρονικού εμπορίου.

Με τους τύπους προσαρμοσμένων τύπων που υποστηρίζονται τώρα, η έκδοση 3.0 έκανε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του WordPress να γίνει το πλήρες σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) που είναι σήμερα.

Σύγχρονη διεπαφή χρήστη και ευαίσθητο back-end-WordPress 3.8-Δεκέμβριος 28, 2013

HAPPY BIRTHDAY WORDPRESS

Ίσως δεν είναι η μεγαλύτερη ενημέρωση που έχουμε δει ποτέ, το WordPress 3.8 συμπεριλήφθηκε σε αυτόν τον κατάλογο για έναν αξιοσημείωτο λόγο.

Η έκδοση 3.8 είδε το WordPress να λαμβάνει το μεγαλύτερο facelift της, παρουσιάζοντας ένα σχέδιο UI που έχει παραμείνει σχετικά αμετάβλητο από τότε. Ο νέος σχεδιασμός είδε το τέλος της κυρίως λευκής αισθητικής, αντικαθιστώντας την οικεία γκρι και μπλε σχεδίαση.

Εκτός από το νέο προεπιλεγμένο σχέδιο, το WordPress 3.8 περιείχε επίσης επτά εναλλακτικά διαγράμματα χρωμάτων admin, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αγκαλιάζοντας τους νέους τρόπους με τους οποίους οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο WordPress, ο διαχειριστής του WordPress έγινε πλήρως κατανοητός και στο 3.8. Τέλος, η ενημέρωση μας εισήγαγε ένα νέο προεπιλεγμένο θέμα: το στυλ του περιοδικού (και ευρέως συγγενικό), Twenty Fourteen.

Happy Birthday, WordPress!

Το WordPress έχει ξεπεράσει τα τελευταία 12 χρόνια, όπως μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα από τα παραπάνω screenshots.

Είναι δύσκολο να φανταστείτε το WordPress στις πρώτες πρώτες μέρες, πριν προστεθεί όλη η γνωστή λειτουργικότητα. Φυσικά, η πλατφόρμα είναι ακόμα ένα έργο σε εξέλιξη, έτσι ποιος ξέρει τι πρέπει να περιμένουμε ακόμη!

Κατασκευάστε και εσείς την ιστοσελίδα σας με WordPress
Τι σημαίνει “Mobile-First Index” για την Google

Τι σημαίνει “Mobile-First Index” για την Google

Η φιλικότητα προς τις κινητές συσκευές ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO). Τώρα, η Google κυκλοφορεί μια ενημερωμένη έκδοση στον αλγόριθμο της, που θα κάνει ακόμη πιο σημαντικούς τους ιστότοπους για κινητά.

Είναι μια σημαντική αλλαγή και θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο SEO σας εάν δεν είστε σωστά προετοιμασμένοι.

Η νέα ενημέρωση της Google ονομάζεται “Mobile-First Index” και εννοεί ότι ακριβώς λέει το όνομα του. Με αυτήν την αλλαγή, ο γίγαντας αναζήτησης θα δώσει προτεραιότητα στην έκδοση για κινητά του ιστότοπού σας στις σελίδες αποτελεσμάτων του.

Σε αυτό το άρθρο, πρόκειται να αναλύσουμε βαθύτερα τι είναι το Mobile-First Index της Google και τι σημαίνει για εσάς. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το πώς να προετοιμάσετε τον ιστότοπό σας WordPress για αυτήν την γενναία αλλαγή.

Mobile-First Index της Google και τι σημαίνει για εσάς.

Κάντε έλεγχο ζωντανά εδώ για να δείτε αν η ιστοσελίδα σας είναι φιλική προς κινητές συσκευές

Τι σημαίνει "Mobile-First Index" για την Google

Το mobile-first index της Google θα επιβραβεύει τις Responsive ιστοσελίδες.

 

Όταν χρησιμοποιείτε την Google για να αναζητήσετε κάτι, θα δείτε πάντα τα ίδια αποτελέσματα, είτε χρησιμοποιείτε μια κινητή συσκευή είτε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή.

Στο παρελθόν, η Google χρησιμοποιούσε μόνο εκδόσεις σταθερών υπολογιστών για κάθε ιστότοπο, ώστε να καθορίσει τα αποτελέσματά της, γεγονός που την οδήγησε σε ορισμένα ζητήματα.

Για παράδειγμα, αυτό σήμαινε ότι για τους χρήστες που αναζητούσαν από κινητές συσκευές, παρέχονταν ιστότοποι που δεν ήταν φιλικοί προς κινητά ή είχαν λιγότερο περιεχόμενο από τους αντίστοιχους συνεργάτες τους.

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού αναζητήσεων που πραγματοποιούνται από κινητές συσκευές, η Google ξεκινά τώρα μια ενημερωμένη έκδοση που ονομάζεται mobile-first index.

Η κύρια αλλαγή είναι ότι η Google θα ταξινομήσει και θα εμφανίσει τις ιστοσελίδες, δίνοντας προτεραιότητα στις εκδόσεις τους για κινητά.

Με άλλα λόγια, εάν ο ιστότοπός σας στο WordPress παρέχει μια κακή εμπειρία για κινητές συσκευές, οι προσπάθειές σας στο SEO θα δεχθούν ένα πλήγμα τόσο στους επιτραπέζιους υπολογιστές όσο και στα κινητά.

Έχοντας αυτό υπόψη, ας κάνουμε μια υπόθεση πώς θα σας επηρεάσει αυτή η ενημέρωση ανάλογα με το είδος του ιστότοπου που έχετε:

Web site μόνο για σταθερούς υπολογιστές: Η Google θα εξακολουθήσει να ταξινομεί και να ευρετηριάζει τον ιστότοπό σας, αλλά θα πρέπει να αναμένετε μια πτώση στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (SERP).

Εκδόσεις τόσο για κινητά όσο και για υπολογιστές: Ο ιστότοπός σας για κινητά θα έχει προτεραιότητα τώρα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εργαστείτε για το SEO.

Ιστοσελίδα προσαρμοσμένη: Είστε ασφαλείς αφού ο ιστότοπός σας έχει ήδη βελτιστοποιηθεί ώστε να προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία πλοήγησης για κινητές συσκευές.

AMP και μη AMP σελίδες: Εάν είναι ενεργοποιημένη αυτή η λειτουργία, η Google θα δώσει προτεραιότητα στην έκδοση για κινητές συσκευές.

Εάν είστε χρήστης του WordPress και χρησιμοποιείτε ένα σύγχρονο θέμα, πιθανότατα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Θα τονίσω ότι τώρα πια, πολλά δημοφιλή θέματα WordPress αποκρίνονται από μόνα τους σε αυτές τις απαιτήσεις, οπότε ο ιστότοπός σας παρέχει ήδη μια ισότιμη εμπειρία κινητού και επιφάνειας εργασίας.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα ξεπερασμένο θέμα ή ένα που δεν ανταποκρίνεται, τότε είναι πλέον καιρός να εξετάσετε έναν πλήρη επανασχεδιασμό.

Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα είναι εάν εκτελείτε δύο (ή περισσότερες) εκδόσεις της ιστοσελίδας σας, ανάλογα με τον τύπο συσκευής που χρησιμοποιούν οι επισκέπτες σας.

Σε αυτή την περίπτωση, το mobile-first index της Google θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στον ιστότοπό σας, εκτός και αν προετοιμαστείτε για αυτό.

Σε επόμενα άρθρα θα δείξω τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε ώστε να προσαρμοστείτε πλήρως στον νέο αλγόριθμο της Google, μέχρι τότε μπορείτε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες εδώ: Επικοινωνία.

Συμπέρασμα

Η κίνηση από κινητές συσκευές, έχει αυξηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτή η τάση δεν αναμένεται να αντιστραφεί σύντομα.

Το mobile-first index της Google είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι τα κινητά είναι ο βασιλιάς, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι προσαρμοσμένος στο νέο πρότυπο.

Σε αυτό το άρθρο συζητήσαμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διασφαλίσετε ότι αυτή η ενημερωμένη έκδοση δεν επηρεάζει αρνητικά το SEO του ιστότοπού σας.

Ασφάλεια στο WordPress

Ασφάλεια στο WordPress

H ασφάλεια είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα σε πολλές ιστοσελίδες του WordPress.

Η δημοφιλέστερη πλατφόρμα στον κόσμο είναι και ο δημοφιλέστερος στόχος. Έτσι κάθε χρόνο, βλέπουμε όλο και περισσότερα sites που πέφτουν θύματα χάκερ και κακόβουλων σεναρίων. Για παράδειγμα, μόλις το 2014, αναφέρθηκαν δύο σημαντικά τρωτά σημεία:

  • Το πρώτο επηρεάζει 50.000 περιοχές +
  • Το άλλο περίπου 100.000 ιστότοπους.

Η φροντίδα της ασφάλειας του ιστότοπού σας δεν είναι καθόλου αστείο. Το WordPress δεν θα σας προσφέρει καμία προστασία στην αρχική του εγκατάσταση. Γι ‘αυτό πρέπει να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας και να αναζητήσετε κάποιες λύσεις:

  • Χρησιμοποιείτε πάντα ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης. Εάν χρησιμοποιείτε κάποιον από τους πιο συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης, κάνετε λάθος. Επιλέξτε κάτι πιο περίπλοκο.
  • Ενημερώστε τον πυρήνα του WordPress και τα plugins που χρησιμοποιείτε μόλις εμφανιστεί η ειδοποίηση για ενημέρωση. Οι ενημερώσεις του WordPress και οι ενημερώσεις των πρόσθετων στοιχείων επιδιορθώνουν πάντα μια σειρά από σφάλματα και επιδιορθώσεις κοινών τρωτών σημείων.

Ασφάλεια στο WordPress

  • Μην κατεβάζετε πρόσθετα ή θέματα από άγνωστες πηγές. Θα πρέπει να τα έχετε από τις επίσημες πηγές στο WordPress.org, είτε από άλλες αξιόπιστες πηγές, όπως εδώ στο Themforest.
  • Χρησιμοποιήστε ένα αποκλειστικό πρόσθετο ασφαλείας. Μια λύση όπως η Wordfence θα σας προστατεύσει από διάφορες κοινές επιθέσεις.

Ασφάλεια στο WordPress

 

Η ασφάλεια του WordPress δεν είναι αστείο. Θα μπορούσατε να χάσετε ολόκληρο τον ιστότοπό σας εξαιτίας μιας ενιαίας ευπάθειας, εάν το παραμελήσετε.

Λευκή οθόνη White Screen of Death στο WordPress

Λευκή οθόνη White Screen of Death στο WordPress

Εάν χρησιμοποιείτε το WordPress για αρκετά χρόνια, τότε έχετε συναντήσει την άσπρη οθόνη του θανάτου τουλάχιστον μία φορά. Η λευκή οθόνη θανάτου του WordPress  είναι ένα από αυτά τα εξαιρετικά ενοχλητικά προβλήματα, όπως το σφάλμα που δημιουργεί μια αποτυχημένη σύνδεση με την βάση δεδομένων.

Λευκή οθόνη White Screen of Death στο Wordpress

Ο λόγος για τον οποίο το πρόβλημα αυτό είναι απογοητευτικό για τους χρήστες, είναι επειδή σας κλειδώνει από το WordPress admin panel. Επειδή δεν υπάρχει σφάλμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι χρήστες αδυνατούν να καταλάβουν ποιο είναι πραγματικά το ζήτημα.

Το χειρότερο πράγμα με την λευκή οθόνη θανάτου, είναι ότι μερικές φορές θα επηρεάσει μόνο ένα συγκεκριμένο μέρος ττης ιστοσελίδας σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε την λευκή οθόνη του θανάτου μόνο στο διαχειριστή WordPress, ενώ όλα τα άλλα λειτουργούν καλά.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορείτε να το δείτε μόνο σε μια συγκεκριμένη θέση, ενώ οτιδήποτε άλλο τρέχει σωστά. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε πώς να διορθώσετε την άσπρη οθόνη του WordPress, εξετάζοντας μερικές πιθανές λύσεις.

Σημείωση: Πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην ιστοσελίδα σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει επαρκή αντίγραφα ασφαλείας.

Γιατί εμφανίζεται αυτό το σφάλμα;
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν βλέπετε μια λευκή οθόνη του θανάτου, σημαίνει ότι εξαντλήσατε το όριο της μνήμης. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από ένα plugin που ενδέχεται να χρησιμοποιείτε, το οποίο δεν λειτουργεί σωστά. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα κακώς κωδικοποιημένο θέμα που χρησιμοποιείτε.  Επίσης θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το web hosting server σας.

Αντιμετωπίζει το πρόβλημα οι άλλοι ιστότοποί σας;
Εάν έχετε πολλαπλούς ιστότοπους, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να βεβαιωθείτε ότι η λευκή οθόνη του θανάτου συμβαίνει σε όλη την έκταση ή μόνο σε αυτόν τον τομέα. Εάν το ζήτημα είναι με όλους τους ιστότοπούς σας, τότε είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι ο πάροχος φιλοξενίας των ιστοσελίδων σας έχει κάποια προβλήματα.

Ωστόσο, εάν το ζήτημα αφορά μόνο έναν από τους ιστότοπούς σας, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα με ένα plugin ή ένα θέμα που εκτελείτε. Εάν το ζήτημα συμβαίνει μόνο με μία μόνο δημοσίευση ή μια σελίδα, τότε είναι σίγουρα ένα πρόβλημα με τον συγκεκριμένο ιστότοπό σας.

 

1. Αύξηση του ορίου μνήμης

Πρώτα πρέπει να επεξεργαστείτε το αρχείο wp-config.php στον ιστότοπό σας WordPress. Βρίσκεται στον ριζικό φάκελο του ιστότοπου του WordPress και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα FTP πρόγραμμα, ή τον διαχειριστή αρχείων στον πίνακα ελέγχου του web hosting.

Στη συνέχεια, πρέπει να επικολλήσετε αυτόν τον κώδικα στο αρχείο wp-config.php λίγο πριν τη γραμμή που λέει «That’s all, stop editing! Happy blogging.»

define (‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘256M’);
Αυτός ο κώδικας λέει στο WordPress να αυξήσει το όριο μνήμης PHP στα 256MB.

Μπορείτε να δείτε και μια σχετική βοήθεια εδώ: Define Memory Limit

Αφού τελειώσετε, θα πρέπει να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας και να μεταφορτώσετε το αρχείο wp-config.php στο διακομιστή σας. Τώρα μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπό σας WordPress και θα διαπιστώσετε ότι το σφάλμα της εξαντληθείσας μνήμης έχει εξαφανιστεί.

2. Απενεργοποίηση όλων των Plugins

Εάν η αύξηση του ορίου μνήμης δεν σας βοήθησε ή εάν έχετε υψηλό όριο μνήμης όπως το 256M ή το 512M, τότε πρέπει να ξεκινήσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων. Από την εμπειρία μας σχετικά με την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, διαπιστώσαμε, ;ότι πολύ συχνά το ζήτημα έχει να κάνει με συγκεκριμένο plugin είτε με συγκεκριμένο θέμα. Ας προχωρήσουμε και πάμε να απενεργοποιήσουμε όλα τα plugins.

Εάν αυτό διορθώσει το ζήτημα, ενεργοποιήστε ένα plugin τη φορά για να διαπιστώσετε πότε ξανά παρουσιάζεται το πρόβλημα. Έτσι θα ξέρετε ποιο είναι πραγματικά το Plugin που δημιουργεί το πρόβλημα.

3. Αντικαταστήστε το θέμα σας με ένα προεπιλεγμένο θέμα του WordPress.

Εάν η αντιμετώπιση προβλημάτων του plugin δεν διορθώσει το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να αντικαταστήσετε το τρέχον θέμα με ένα προκαθορισμένο θέμα του WordPress. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του φακέλου θεμάτων. Στη συνέχεια, μπορείτε να απενεργοποιήσετε ή να διαγράψετε το θέμα. Το WordPress θα επιστρέψει αυτόματα στο προεπιλεγμένο θέμα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταβείτε στο phpMyAdmin και να ενημερώσετε τους πίνακες βάσης δεδομένων στον πίνακα wp_options. Θα πρέπει να ενημερωθούν τα ακόλουθα ονόματα πίνακα:

template, stylesheet και current_theme. Αλλάξτε την τιμή σε Twentyeleven.

Εάν αυτό διορθώνει το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να εξετάσετε το αρχείο functions.php του θέματος. Εάν υπάρχουν επιπλέον κενά στο κάτω μέρος, τότε θα πρέπει να εξετάσετε την επίλυσή του. Εάν χρησιμοποιείτε μια κακώς κωδικοποιημένη λειτουργία στο αρχείο functions.php του θέματος, τότε μπορεί να προκαλέσει και αυτό.

Αν δεν μπορέσετε με τις παραπάνω ενέργειες να λύσετε το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένο τεχνικό, για να σας δώσει λύση άμεσα.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: 6980 330581 ή στείλτε email στο info@websitepro.gr

WordPress πως θα το εγκαταστήσετε εύκολα και γρήγορα

Εγκατάσταση WordPress

How to Install WordPress

WordPress εγκατάσταση εύκολα και γρήγορα σε απλά βήματα δείτε το video.

Αυτό που θα χρειαστείτε είναι πρόσβαση στον Server σας, ένα πρόγραμμα Ftp, εμείς προτείνουμε το Filezilla και στοιχειώδεις γνώσεις παραμετροποίησης Hosting.

Δεν χρειάζεται να κάνετε εγκατάσταση μέσω application που διαθέτουν τα Hosting και σας μπερδεύουν.

Η εγκατάσταση χειροκίνητα είναι πολύ απλή εύκολη και με σίγουρα αποτελέσματα.